Voegen zijn steeds vaker het onderwerp van gesprek in onze tegelshowroom. Hoe breed worden mijn voegen? Waar komen de voegen? Welke kleur worden de voegen? Daarbij moeten we eerst nagaan wat de functies van de voegen zijn en welke factoren een rol spelen.
Functies van de voegen
Tegenwoordig willen we de voegen zo smal mogelijk hebben, maar daarbij mogen we de functie van een voeg niet uit het oog verliezen.
De belangrijkste functies zijn:
- voorkomen van lekkages
- afstoten van water
- weren van vuil
- weren van bacteriën
- vormen van een verbinding
Omdat een voeg diverse functies heeft, is het belangrijk dat ze goed geplaatst worden. Niet alleen de functies van de voeg zijn belangrijk. Er zijn meer factoren die een rol spelen bij het bepalen van een voegbreedte.
Factoren die de voegbreedte bepalen
Een voegbreedte ligt niet zomaar voor het kiezen. Daarom moet er rekening gehouden worden met de volgende factoren:
Tegelafwerking
De tegelafwerking bepaalt hoe breed de voeg kan of moet zijn. Er zijn twee soorten tegelafwerkingen: gerectificeerd en niet-gerectificeerd.
Gerectificeerde tegels
Gerectificeerde tegels hebben strakke, op maat gezaagde kanten en hoeken. Iedere tegel is over het algemeen identiek qua maat. Het voordeel van een gerectificeerde tegel is dat het mogelijk is om tegels dicht tegen elkaar aan te leggen. Hierdoor kun je een minimale voeg creëren. De expertise van een ervaren tegelzetter is daarbij wel een vereiste.
Niet gerectificeerde tegels
Vaak zie je bij relatief “goedkope” tegels dat ze niet gerectificeerd zijn en daardoor ook niet altijd maatvast. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar maakt het wel moeilijker voor de tegelzetter om strakke, dunne voegen te maken. Om de maatverschillen te “verbloemen” dien je bredere voegen te gebruiken en zijn smalle voegen niet mogelijk.
Tegelsoort
De tegelsoort bepaalt dus de voegbreedte. Daarbij zijn er twee soorten tegels die sterk bepalend zijn voor de breedte van de voeg:
Zelliges
Deze tegels worden van origine koud op elkaar geplaatst. Dit zorgt ervoor dat er geen tot een minimale voeg gemaakt kan worden. Dit maakt ze niet geschikt voor natte ruimtes, omdat een te dunne voeg niet waterafstotend is.
Getrommelde tegels
Dit is eigenlijk hetzelfde verhaal als de niet- gerectificeerde tegels. Een smalle voeg is vaak onmogelijk en ook niet mooi in de stijl. Meestal wordt gekozen voor een bredere voeg.
Ruimte
Ook de ruimte waar de tegels geplaatst worden is van invloed op de voegstructuur. Natte ruimtes hebben extra aandacht nodig. De voegen dienen immers water- en vuilafstotend te zijn. Naast goede voegen is een goede kitter ook noodzakelijk. Randen en doucheputten dienen te worden gekit en voorkomen zo lekkages en vocht achter het tegelwerk.
Doorlopende of niet doorlopende voeg
Wij krijgen ook steeds vaker de vraag of voegen op vloer en wand door kunnen stroken. Hierbij is de breedte van de voeg gelijk aan die van de wand en lopen de lijnen van wand en vloer in elkaar over. Echter het probleem is dat tegelmaten altijd millimeters van elkaar afwijken, dit betekent ook dat elke voeg verschilt. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk voegen te laten doorstroken.
Zoals wij in onze showroom altijd zeggen: “Papier is geduldig, maar de werkelijkheid is toch altijd net even anders.”
Ervaring van de tegelzetter
Goede tegelzetters hebben goed gereedschap. Onderschat de waarde daarvan niet. Goed gereedschap zorgt voor recht gezaagde tegels, hierdoor is het mogelijk kaatsrechte voegen te creëren.
Daarnaast is het voegmiddel aanbrengen echt vakwerk. Waar vroeger voegmiddel zelf gemaakt werd met zandcement kun je dit tegenwoordig kant en klaar kopen. Je hoeft er alleen water aan te voegen en dan kun je aan de slag!
Dit klinkt makkelijker dan het in werkelijkheid is. Te natte voegen blijven niet goed zitten, laat je de voegen te lang zitten, dan kunnen ze niet meer strak gestreken worden.
Strakke voegen creëren is een ware kunst, het is raadzaam dit aan een tegelzetter over te laten.
Conclusie
Het is niet op voorhand te bepalen wat de voegbreedte van je wand- of vloertegels is. Dus stel jezelf de volgende vragen voordat je een tegel uitkiest:
- In welke ruimte wil ik de tegels?
- Wat voor soort tegels wil ik?
- Wat voor soort afwerking wil ik?
- Wat voor soort voegen wil ik?
Nog niet zeker van je keuze of de mogelijkheden? Met onze 125 jaar gezamenlijke ervaring in tegelzetten adviseren wij je graag op het gebied van uw tegelkeuze en over welke voegbreedte mogelijk is.
Wil je meer informatie? Neem dan contact op of bezoek onze showroom.